z
hs: Uzasadnij nierówność :
15 wrz 18:51
5-latek: log
43+log
84
√3<2
log
2√3+log
23√4√3<2
log
2(
√3*
3√4√3)<2 (dalej samemu
15 wrz 19:03
hs: Jak to rozwiązać dalej ?
15 wrz 19:17
5-latek: zamien 2 po prawej stronie na log24
masz podstawe >1 wiec przy opuszczaniu logarytmow zwrot nierownosci pozostanie taki sam
15 wrz 19:21
hs: 3 wiersz 1 postu tam jest 4 pod pierwiastkiem 3 stopnia i pierwiastek z 3 pod tym samym
pierwiastkiem 3 stopnia ?
15 wrz 19:34
5-latek: tak
Bo zauważ ze
| | 1 | |
log84√3= log234√3= |
| log24√3=log2(4√3)1/3=log23√4√3 |
| | 3 | |
15 wrz 19:58