Geometria analityczna
needman: 2. Wyznacz równanie prostej do której należy punkt P(1,−1) i takiej że odległość punktu Q(8,−2)
od tej prostej wynosi 5
Takie zadanko mam. Korzystam ze wzoru ale na końcu zostaje z dwoma niewiadomymi, równaniem
kwadratowym i nie wiem jak wybrnać.
15 wrz 18:01
daras: masz 2 r−nia i dwie niewiadome więc...
15 wrz 18:23
pigor: ..., szukasz prostej k w postaci np. :
| | |8a+2−a−1| | |
k: y−(−1)= a(x−1) ⇔ (*)ax−y−a−1=0 takiej, że |
| = 5 ⇔ |
| | √a2+1 | |
⇔ 5
√a2+1= |7a+1| ⇔ 25(a
2+1)= 49a
2+1+14a ⇔
24a2+14a−24=0 ⇔
⇔ 12a
2+7a−12=0 i Δ=49+4*144= 625 ⇒ a=
124(−7±25) ⇒
⇒ a= −
3224 v a=
1824 ⇔
a=− 43 v
a= 34, zatem z (*):
−
43x−y+
43−1=0 /*(−3) v
34x−y−
34−1=0 /*4 ⇔
⇔ 4x+3y−4+3=0 v 3x−4y−3−4=0 ⇔
4x+3y−1=0 v
3x−4y−7=0 −
− dwie proste spełniające warunki zadania − szukane
równania. ...
15 wrz 18:38
needman: Ja napisalem tak
z pierwszego punktu P
A−B+C=0
więc C=B−A
| | 8A−2B+B−A | |
pozniej rozpisałem to tak 5= |
| |
| | | |
15 wrz 18:40
needman: O kurde nacisnałem przypadkien i nie dokończyłem ale widzę że jest juz rozwiążanie zaraz bedę
ogarnial
15 wrz 18:41
needman: Dzięki za pomoc
15 wrz 18:41
Mila:

k: y=ax+b, P=(1,−1)∊k
−1=a+b
b=−a−1
y=ax+(−a−1) przekształcamy równanie do postaci ogólnej
k: ax−y−a−1=0
d(Q,k)=5 ,Q=(8,−2)⇔
|8a+2−a−1|=5*
√a2+1
|7a+1|=5*
√a2+1 /
2
49a
2+14a+1=25*(a
2+1)
49a
2+14a+1=25a
2+25⇔
24a
2+14a−24=0/:2
12a
2+7a−12=0
Δ=49+4*144=625
| | −7−25 | | −7+25 | |
a1= |
| lub a2= |
| |
| | 24 | | 24 | |
Prosta:
===============
lub
==============
Sprawdź , czy odległość Q od tych prostych jest równa 5.
15 wrz 18:46