oblicz
kamil: | | 1 | |
Obliczyć ∑n=1 na górze ∞ |
| |
| | 4n2−1 | |
15 wrz 17:20
Benny: | 1 | | 1 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| |
| 4n2−1 | | (2n−1)(2n+1) | | 2n−1 | | 2n+1 | |
Spróbuj tak rozbić i policzyć sumy cząstkowe. Powinieneś coś zauważyć
15 wrz 17:42
15 wrz 17:58
kamil: Wytlumaczy mi ktoś to ?
15 wrz 20:28
Mila:
| | 1 | |
Masz rozłożyć |
| na ułamki proste. |
| | 4n2−1 | |
Dasz radę?
15 wrz 20:32
kamil: | | 1 | | −1 | |
Wyszlo mi że A= |
| , B= |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 wrz 20:43
Benny: Dobrze, teraz policz parę sum, aby zauważyć zależność.
15 wrz 21:06
kamil: Czyli jak ?
15 wrz 21:10
:): czyli zamaist ∑ od 1 do∞ policz sobie np ∑ od 1 do 5....
15 wrz 21:20
kamil: Okej, ale jaką dać odpowiedź do zadania?
15 wrz 21:31
:): wlasnei jak sobie rozpiszesz apre pierwszych wyrazów to zauważysz SAM
15 wrz 21:32
kamil: Nie rozumiem
15 wrz 21:49
Kacper:
Trzeba rozumieć symbol sumy.
15 wrz 21:57
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑(n=1 do∞)( |
| − |
| )= |
| ∑(n=1 do∞)( |
| − |
| ) |
| | 2(2n−1) | | 2(2n+1) | | 2 | | (2n−1) | | (2n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn= |
| *[ |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| −........− |
| ]= |
| | 2 | | 1 | | 3 | | 3 | | 5 | | 5 | | 7 | | 7 | | 2n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=limn→∞Sn=limn→∞ |
| *[1− |
| ]= |
| |
| | 2 | | 2n+1 | | 2 | |
15 wrz 22:30
Mila:
No i co ?
15 wrz 23:49