Wyznacz wartości parametru a
kromka: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie:
sin3α + 2a sinα + 4a = −1
ma dwa rozwiązania w przedziale <0,2π>
15 wrz 15:16
truskawka: od czego w ogóle zacząć w tego typu zadaniach?
15 wrz 15:34
truskawka: też mam z takimi równaniami problemy...
15 wrz 15:34
Nuti: Zastanowię się nad tym, ale wyjeżdżam teraz na kilka godzin.
Myślę, że można się zastanowić nad wielomianem W(x)=x3+2a*x+4a+1 i zbadać, dla jakich wartości
par. a ma pierwiastek w przedziale od −1 do 1.
Taki tylko wstępny pomysł, będę myśleć dalej.
15 wrz 15:50
kromka: dziękuję

... trygonometria zawsze chyba będzie dla mnie czarną magią...
15 wrz 16:00
Nuti: Wróciłam i zapiszę rozwiązanie. Trochę to potrwa...
15 wrz 19:03
Nuti: Rozważamy więc wielomian x
3+2a*x+4a+1 i sprawdzamy, dla jakich parametrów a wielomian ten ma
miejsca zerowe w przedziale [−1,1]. Dlaczego tak? Bo wstawiliśmy wszędzie x w miejsce sinα
(żeby było łatwiej), a wiadomo, że sinus przyjmuje wartości od −1 do 1.
Takie pytanie (do @kromki):
Czy chodzi o znalezienie parametrów, przy których twoje równanie ma dokładnie dwa rozwiązania
czy przynajmniej dwa rozwiązania?
W każdym razie, warto wiedzieć o funkcji g(α)=sinα, że dla α z przedziału od 0 do 2π
(obustronnie domkniętego) przyjmuje każdą wartość 0<t<1 i każdą wartość −1<t<0 po dwa razy,
wartość 1 i −1 po jednym razie, a wartość 0 trzy razy.
No to badamy W(x). Jest to wielomian stopnia trzeciego, ale badamy jego zachowanie tylko w
przedziale [−1,1], bo interesują nas tylko te argumenty, które mogą być wartościami funkcji
sinus.
W(−1)=−1−2a+4a+1=2a
W(1)=1+2a+4a+1=2+6a.
Miejsce zerowe wielomianu jest gdzieś wewnątrz przedziału [−1,1], gdy wartości w punktach
brzegowych mają różne znaki. Są dwie możliwości:
1. W(−1)>0, a W(1)<0
czyli
2a>0 i 2+6a<0
czyli
Jest to oczywiście niemożliwe (a nie może być jednocześnie dodatnia i ujemna).
2. W(−1)<0, a W(1)>0
czyli
2a<0 i 2+6a>0
czyli
Dla takich a wielomian W ma przynajmniej jedno miejsce zerowe wewnątrz przedziału od −1 do 1, a
każde takie miejsce zerowe dostarcza dwóch rozwiązań wyjściowego równania trygonometrycznego.
(Tutaj pozostaje ewentualnie sprawa tego, czy ważne jest dla nas, by były to dokładnie dwa
rozwiązania czy przynajmniej dwa...).
Co się dzieje, gdy wielomian ma miejsce zerowe na którymś z brzegów przedziału?
1. Gdy W(−1)=0 (czyli 2a=0, a więc a=0). Ile rozwiązań będzie miało wyjściowe rozwiązanie?
| | 3π | |
Tylko jedno, α= |
| , bo przy a=0 nasze równanie redukuje się do sin3x=−1. |
| | 2 | |
| | 1 | |
2. Gdy W(1)=0 (czyli 2+6a=0, a więc a=− |
| ). Czy istnieje jakieś rozwiązanie oprócz |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W(x)=x3+2a*x+4a+1=x3− |
| x− |
| = |
| (3x3−2x−1)= |
| (x−1)(3x2+3x+1) i widać, że |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
drugi wielomian jest nierozkładalny (delta ujemna). W tym przypadku mamy więc tylko jedno
rozwiązanie.
Odpowiedź ostateczna:
| | 1 | |
Tylko dla − |
| <a<0 nasze równanie ma (przynajmniej) dwa rozwiązania w przedziale [0,2π]. |
| | 3 | |
Pozostaje wątpliwość, czy nie chodziło o DOKŁADNIE dwa rozwiązania. Mogą one oczywiście
| | 1 | |
występować jedynie dla − |
| <a<0, ale być może niektóre trzeba będzie wykluczyć. |
| | 3 | |
Mogłam się gdzieś pomylić, ale wydaje mi się, że rozumowanie jest w miarę Ok.
15 wrz 19:55
kromka: chodziło o dokładnie dwa rozwiązania

dziękuję Nuti, teraz wszystko jasne,
jesteś świetna !
17 wrz 11:45
truskawka: a gdyby chodziło o tylko jedno, albo dokładnie trzy rozwiązania, to co wtedy?
17 wrz 11:49