Granica
Robson95: Witam
Proszę o pomoc w takim oto zadanku i wytłumaczenie, mam obliczyć granice ciągu przy n→oo
| | 3 | | 2n+1−1 | |
un=( |
| )n* |
| |
| | 2 | | 3n+1−1 | |
Za wszelka pomoc z góry dzięki
15 wrz 13:17
J:
| | 3n*2 − (3/2)n | |
= lim |
| ... i podziel przez : 3n |
| | 3n*3 − 1 | |
15 wrz 13:25
===:
zacznij od wykonania działania (mnożenia)
15 wrz 13:25
Robson95: aaa racja, dzięki za pomoc !
15 wrz 13:29
J:
Wyjasnienie do licznika: (3/2)n(*2n*2 − 1) = (3/2*2)n*2 − (3/2)n = 3n*2 − (3/2)n
15 wrz 13:31