Pochodne
Psychopata: Pytanie o pochoidne czy dobrze robię zadanie
Zbadaj czy istnieją takie wartości parametrów m,k ∊ R dla których funkcja f jest różniczkowalna
w zbiorze R. Wyznacz f'
f(x)= 2x
2+k
2x gdy x<2 i x+m gdy x≥2
Tutaj chodzi o to żeby
− sprawdzić czy istnieją pochodne jednostronne w punkcie 2 (czyli przy h → 0 z prawej i lewej
strony) jak są one równe to znaczy że funkcja w punkcie 2 ma pochodną
− funkcja musi być ciągła w zbiorze R, o ile liniowa i kwadratowa zawsze są ciągłe to trzeba
sprawdzić czy f(2)=lim
x→2+ x+m=lim
x→2− 2x
2+k
2x
15 wrz 11:51
Nuti: Tak, musisz znaleźć takie m i k, przy których jest i ciągłość i różniczkowalność.
Ciągłość otrzymujesz po prostu przez przyrównanie wartości dla x=2 według obu wzorów.
No i drugi warunek, pochodna − najprościej będzie policzyć pochodne z obu stron f'(x)=4x+k2
dla x<2 i f'(x)=1 dla x≥2. Mają być równe dla x=2.
15 wrz 12:26
Nuti: Odpowiedź jest zresztą negatywna, bo warunek równości pochodnych jednostronnych wymusza
4*2+k2=1
a takie k oczywiście nie istnieje (widzisz, dlaczego?)
15 wrz 12:32
Nuti: ale ciągłość można osiągnąć, bo można znaleźć pary (m,k) spełniające m=2k2+6.
15 wrz 12:33
Psychopata: Tak widzę. Nie odpisywałem bo mnie w domu nie było. Ok zostały mi jeszcze
− ekstremum funkcji (dziwne cholerstwo sporo na pamięć trzeba będzie pewnie)
− największa i najmniejsza wartość funkcji w przedziale
− badanie przebiegu zmienności funkcji
− zadania optymalizacyjne
Może do końca jutrzejszego dnia się z tym wyrobię
15 wrz 14:10
Nuti: Nie martw się, Psychopato, poradzisz sobie. Znajdź sobie jakiś fajny schemacik postępowania,
pewnie nawet jest na tej stronie.
Co do monotoniczności i ekstremów funkcji różniczkowalnych, to liczy się pochodną i się patrzy:
− w jakich przedziałach ujemna (tam funkcja maleje)
− w jakich dodatnia (tam funkcja rośnie)
− a gdzie zero i zmienia znak (tam ekstremum lokalne):
− gdy zmienia znak z plusa na minus, to max (bo f najpierw rosła do tego punktu, a później
w dół)
− gdy z minusa na plus, to min (bo najpierw f malała do tego miejsca, a od niego siup! w
górę).
Zawsze pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny i zbadaniu, jak funkcja się zachowuje w okolicy punktów
nienależących do dziedziny (granica w obu nieskończonościach i granice lewo− i prawostronne w
punktach nienależących do dziedziny, ale będących „blisko" niej).
15 wrz 14:17
15 wrz 20:01