Sprawdź tożsamość
lente: Sprawdź tożsamości:
| | π | | 3π | | 5π | |
2. tg2 |
| +tg2 |
| +tg2 |
| =15 |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
15 wrz 04:40
Nuti: Mam paskudnie brzydki i rozwlekły dowód tożsamości 1.
Ze wzoru na tangens kąta podwójnego i ze wzoru na tg(5x) − bo tutaj 5x to π, czyli tangens jest
0.
| | π | |
Udowadniam, że tg2 |
| =5+2√5 (otrzymałam to zakładając, że tożsamość jest prawdziwa i |
| | 5 | |
korzystając ze wzoru na tangens podwójnego kąta; następnie zweryfikowałam to używając wzoru na
tg(5x) − naprawdę paskudny − przyrównując całość do zera i obliczając równanie kwadratowe).
Wyjątkowo brzydkie rozwiązanie. Użyj go tylko, gdybyś nie wpadł na coś bardziej eleganckiego.
Niech moje rozwiązanie będzie dla Ciebie ostatnią deską ratunku i życzę Ci, żebyś jej nie
musiał używać
15 wrz 09:43
Eta:
| | π | |
2/ |
| =15o ( łatwiej mi pisać stopnie i pomijam znaczek stopnia pisząc 15 |
| | 12 | |
| | π | | π | |
3* |
| = 45o i 5* |
| = 75o = (90o−15o) to tg75o=ctg15o |
| | 12 | | 12 | |
L= tg
215+ 1+ctg
215= 1+(tg15+ctg15)
2−2tg15*ctg15= 1+(tg15+ctg15)
2−2
| | 1 | | 2 | |
= ( |
| )2−1= ( |
| )2−1= 42−1= 15=P |
| | sin15*cos15 | | sin30 | |
gdzie:
| | sin15 | | cos15 | | sin215+cos215 | | 2 | |
tg15+ctg15= |
| + |
| = |
| = |
| =4 |
| | cos15 | | sn15 | | sin15*cos15 | | sin30 | |
15 wrz 11:35
pucin: Nie wolno udowadniać tożsamości, zakładając że jest prawdziwa.
15 wrz 11:37
Eta:
@pucin do kogo ta uwaga?
Ja wyszłam od lewej ...... do prawej.. i L=P
15 wrz 11:44
J:

dla
Ety .
15 wrz 11:47
Eta:
Dzięki
J
15 wrz 11:53
Nuti: @pucin
W całym dowodzie nie robię tego założenia, napisałam tylko, od czego zaczęłam (sprawdziłam,
jaka by była ta wielkość, GDYBY tożsamość była prawdziwa), a później udowodniłam, że to
właśnie jest tyle −− i zrobiłam to w inny sposób.
15 wrz 12:17
Eta:
| | 2tgα | | 2tg2α | | cos2α | |
1/ tgα*tg(2α)= tgα* |
| = |
| * |
| = |
| | 1−tg2α | | 1−tg2α | | cos2α | |
| | 2sin2α | | 2sin2α | |
= |
| = |
| |
| | cos2α−sin2α | | 1−2sin2α | |
w tym przykładzie α= 36
o ( dla wygody nie będę pisać "o")
| | √5−1 | | 6−2√5 | |
sin18= |
| to sin218= |
| |
| | 4 | | 16 | |
| | 10+2√5 | |
i cos218= 1−sin218= |
| |
| | 16 | |
zatem:
| | 6−2√5 | | 10+2√5 | | 5−√5 | |
2sin236= 8sin218*cos218= 8* |
| * |
| = ....= |
| |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
| | 5−√5 | | 30−10√5 | | 5(6−2√5) | |
to : L= ( |
| )2 = |
| = |
| = 5= P |
| | √5−1 | | 6−2√5 | | 6−2√5 | |
15 wrz 20:37
lente: Bardzo dziękuję jesteście świetni
16 wrz 03:49