funkcje
paweł: Funkcja f każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje liczbę cyfr potrzebną do jej zapisu w
zapisie dziesiętnym. Podaj wszystkie argumenty n<3000 dla których zachodzi równość
f(n+1)=f(n)+1
14 wrz 23:03
henrys: np. n=9
chyba będziesz potrafił wypisać kolejne takie n
14 wrz 23:12
PW: Naprawdę trzeba pytać o coś takiego?
f(n) = 1 dla liczb jednocyfrowych
f(n) = 2 dla liczb dwucyfrowych
f(n) = 3 dla liczb trzycyfrowych
f(n) = 4 dla liczb czterocyfrowych
Dla jakich liczb (konkretnych z zakresu występującego w zadaniu) następuje zmiana wartości?
Najpierw jest stale 1, a w pewnym miejscu ciągu liczb naturalnych zmienia się na 2. Potem jest
stale 2, a w pewnym miejscu zmienia się na 3 itd.
14 wrz 23:13
paweł: PW nie każdy pała mądrościa jak ty.
14 wrz 23:16
PW: Więcej nie będę odpowiadał na Twoje pytania. Tego się w życiu trzymaj − ktoś Ci pomaga, a ty mu
aroganckie uwagi.
14 wrz 23:23
paweł: Forum jest od tego żeby pomagać właśnie a nie się dziwić " jak można tego nie wiedzieć" a mnie
denerwuje wywyższanie się nad innych. Taka moja uwaga ostatnia, bo to nie forum na takie
dyskusje.
14 wrz 23:34
ten44: henrys odpowiedział celująco.
15 wrz 01:05
Eta:
f(n+1)=f(n)+1 ⇒ f(n+1)−f(n)=1
f(9+1)−f(9)=f(10)−f(9)= 2−1=1 lub f(99+1)−f(99)=3−2=1 lub f(999+1)−f(999)=4−3=1
innych możliwości nie ma gdy n<3000
Odp: n∊{9,99,999}
@
paweł przeproś
PW ( bo na przyszłość ja też Ci nie pomogę
15 wrz 01:37
Nuti: Zgadzam się z Pawłem, chociaż to oczywiście nie jest odpowiednie forum na TAKIE dyskusje. Nikt
tu nikogo nie zmusza do pomocy, pomagają ci, którzy lubią zadanka i tyle. Zwracają się o pomoc
ci, którzy sobie właśnie z czymś nie poradzili i dziwienie się ich niewiedzy jest takie
jakieś... niepotrzebne...
15 wrz 07:56
henrys: Witajcie, a co tam, wypowiem się

Nie jestem ani profesorem, ani doktorem, ani jakimkolwiek autorytetem w matmie

ale lubię
rozwiązywać zadania

Odpowiadam jeśli znam rozwiązanie, czasem jednak moje odpowiedzi nie są zbyt precyzyjne albo po
prostu się pomylę. Za każdą uwagę, jestem niezmiernie wdzięczny, wszystkim tym, którzy
zastanawiają się razem ze mną (między innymi
PW, dziękuję). Co do empatii użytkowników
forum nie będę się wypowiadał bo ich nie znam, a

,

,

,

mam tyle
ile mi potrzeba

więc nie zaglądam tu po to.
Pozdrawiam wszystkich poniżonych i wywyższających się, wiedzących i szukających wiedzy


!

Uczmy się jedni od drugich
15 wrz 10:41
Nuti: @henrys
Super ikonki! Nawet nie wiedziałam, że takimi dysponujemy

Co do reszty −− masz super wyluzowane podejście i to jest po prostu miłe.
15 wrz 10:51
daras: A mi się nie podobają wyluzowani lenie, którzy ograniczają się tylko do wklejenia, często nawet
niepełnej treści zadania a sami ani meee, ani beee ani kukuryku! Traktują nas wszystkich jak
maszynki do odwalania za nich prac domowych.
Serdecznie ich

= pozdrawiam
15 wrz 13:53
Nuti: co ty, @daras,dzięki nim mamy zadanka
15 wrz 14:20