Obliczyć pochodną całej funkcji
ola: Obliczyć pochodną całej funkcji. Dla jakich a,b,c pochodna jest taka sama
. . 4x. x<0
f(x) = ax2+bx+c. 0<x<1
. 3−2x. x>1
14 wrz 21:57
PW: Pochodna zawsze "jest taka sama". Co masz na myśli?
14 wrz 23:04
Nuti:

Czy Twoja funkcja nie jest zdefiniowana w 0 i 1? Czy nie ma gdzieś nieostrej nierówności?
Pochodna dla ujemnych jest stała, f'(x)=4 dla x<0
Dla x>1 pochodna też jest stała, f'(x)=−2 dla x>1.
Dla 0<x<1 mamy f'(x)=2ax+b.
Sprawdź, na jakie pytanie masz odpowiedzieć i spróbuj to zrobić na podstawie wyglądu (wzoru)
pochodnej.
15 wrz 08:46
Nuti: Widzisz z wzoru f'(x)=2ax+b, że wartość c nie ma żadnego wpływu na pochodną. Gdy odnajdziesz
właściwe pytanie, będziesz musiała wyliczyć odpowiednie a i b.
15 wrz 08:49