Obliczyć i wyznaczyć pole
mmm: Obliczyć i wyznaczyć pole figury ograniczonej prostymi y= min(x2,−4), y=0, y=−x+10
14 wrz 21:37
Janek191:
Wg mnie powinno być:
y = min ( x2 ; 4 )
15 wrz 12:59
Nuti: to ma więcej sensu
15 wrz 13:02
mmm: W zadaniu mam tak jak ja napisałam, ale czy moglbym mnie ktoś naprowadzić jak to zrobić?
15 wrz 17:12
Mila:

min(x
2,−4)=−4 bo x
2≥0
Masz obszar nieograniczony z lewej strony
Może ma być
x=0 zamiast y=0 ?
15 wrz 18:07
mmm: Nie, w zadaniu jest y=0
15 wrz 20:33
J:
no to zadanie jest bez sensu...bo te krzywe nie ograniczają zamkniętego obszaru
15 wrz 20:35
mmm: A to jak wezmę x=0 to jak to będzie? Może jakiś błąd w zadaniu
15 wrz 20:39
J:
To wtedy ustalamy granice całkowania i liczymy całkę oznaczoną
15 wrz 20:45
mmm: A powiesz jak to ustalić?
15 wrz 20:48
J:
Musisz ustalić odciętą ( x ) punktu przecięcia prostej:y = −x + 10 i paraboli : y = x2
15 wrz 20:50
mmm: Ja kompletnie nie wiem jak to zrobić czy mógłbyś mi to wytłumaczyć?
15 wrz 20:52
J:
sorry.... to i tak nic nie daje ... bo masz: y = min(x2,−4) = − 4
15 wrz 20:53
J:
obawiam się,że masz błąd w treści zadania ( pomimo,że dobrze przepisałeś/aś)
15 wrz 20:54
mmm: Okej, dziękuję za dobre chęci
15 wrz 20:58
Mila:

min(x
2,−4)=−4 bo x
2≥0
x=0 , y=−x+10
−x+10=−4
x=14
0∫
14(−x+10−(−4)) dx=
0∫
14(−x+14)dx=...
15 wrz 22:15