Monotoniczność i ekstrema
ola: Monotoniczność i ekstrema
F(x)=√e(x2)−1
f'(x)=U{e
14 wrz 21:28
J:
policz pochodną ..f'(x)
14 wrz 21:30
ola: F(x)=√ex2−1
14 wrz 21:31
14 wrz 21:34
14 wrz 21:34
J:
| | 2x*ex2 | |
nie.. f(x) = |
| |
| | 2√... | |
14 wrz 21:35
ola: A to 2 nie mogą się skrócić?
14 wrz 21:38
daras: teraz licznik = 0
14 wrz 21:39
14 wrz 21:40
ola: X=0
14 wrz 21:41
ola: A jeszcze mam pytanie czy ekstremum będzie 0 ? Bo przecież 0 nie należy do dziedziny pochodnej?
14 wrz 21:47
J:
To,że pochodna nie istnieje w zerze , nie ma żadnego znaczenia dla istnienia ekstremum funkcji
w tym punkcie. Nie decyduje o tym pochodna , tylko zmiana monotoniczności funkcji w tym
punkcie.
Pochodna jest tylko narzędziem do szukania ekstremów. Istotne jest, czy pochodna zmienia znak
w otoczeniu tego punktu, a jeśli tak , to funkcja zmienia monotonicznośc i posiada ekstremum
15 wrz 09:40
mmm: Dziękuję za wytłumaczenie

teraz już wiem jak to rozwiązać
15 wrz 17:15