Równanie kwadratowe metodą podstawiania, a funkcja wykładnicza
smueleele: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m należy do R) dla których równanie 3
2x −2*(m−1)*3
x +
m + 5 = 0 ma jedno rozwiązanie
3
2x = 0
Delta = 0
p = −b/2a = rozwiązanie
Odpowiedzi:
m=4
lub
m należy od (− nieskończoności; −5)
Mi wychodzi tylko m=4
jakie warunki jeszcze?
14 wrz 21:15
smueleele: 32x −2*(m−1)*3x + m + 5 = 0
bląd równaniu, powinno być tak
14 wrz 21:15
smueleele: 32x −2*(m−1)*3x + m + 5 = 0
14 wrz 21:16
J:
t = 3x
Δ > 0 i t1 > 0 i t2 < 0
14 wrz 21:17
smueleele: czemu uważasz że delta > 0 ? ma być jedno rozwiązanie więc delta = 0. proszę o wytłumaczenie
14 wrz 21:18
J:
Rozpatrujesz dwa przypadki:
1) Δ = 0
2) Δ > 0 i t1*t2 <0
14 wrz 21:19
smueleele: ahh rozumiem dobra dzieki

bo t musi byc wieksze od 0 a jesli jedno t <0 to wtedy mamy 1
rozwiazanie
Wielkie dzieki
14 wrz 21:19
J:
w drugim przypadku mamy: t1 i t2 , jeśli jeden jest ujemny , to nie może być: t = 3x
14 wrz 21:20