log
hs: 1)log12x−log12(x−1)≤−2
2)log6x+log6(x−1)≤1
14 wrz 21:11
J:
Założenia,
| | b | |
potem skorzystaj ze wzorów: logab − logac = loga |
| |
| | c | |
log
ab + log
ac= log
a(b*c)
14 wrz 21:13
Tadeusz:
2)
x(x−1)≤0
14 wrz 21:14
hs: Zrobiłem tak :
1)D:x>0 i x>1 ====> D:x>1
log
12x−log
12(x−1)≤−2
| | x | |
log12 |
| ≤−2 tutaj zał. x≠1 |
| | x−1 | |
| | 1 | |
I co dalej >? jak zamienić tę −2 na logarytm o podstawie |
| ? |
| | 2 | |
14 wrz 21:36
Aga1.: Prosto ,piszesz log podstawę jeszcze raz to co w podstawie i podnosisz do potęgi
w Twoim przykładzie −2
np
3=log
2{
2}
3
14 wrz 21:55
hs: Dziękówka
14 wrz 22:37