Pole całkowite graniastosłupa
Króliczek: Oblicz pole całkowite graniastosłupa prawidłowego szesciokątnego o krawedzi podstawy 2 √2 i
wysokośći równej 14 .
14 wrz 20:50
Nuti: Wiesz, jak ten stwór wygląda? W podstawie ma sześciokąt foremny. Taki sześciokąt składa się z
sześciu identycznych trójkącików równobocznych (o boku 2
√2), czyli pole podstaw (obu razem)
| | a2√3 | |
to 12 razy pole takiego trójkąta. Pole trójkąta równobocznego o boku a to |
| . |
| | 4 | |
Pozostaje pole powierzchni bocznej. To pole sześciu prostokątów o bokach 2
√2 i 14.
Trzeba to wszystko podstawić, wymnożyć i dodać.
Poradzisz sobie, Króliczku?
14 wrz 21:47
Nuti: Wynik 24√3+168√2.
14 wrz 21:49
5-latek: Zadanie z 6 klasy szkoły podstawowej , bo w 7 były ostrosłupy
14 wrz 21:52
Króliczek: To taki wynik mi wyszedł ale nie wiedziałam czy się zgadza wszystko
14 wrz 21:55
Mila:
P
c=2*P
6−kąta+6*(2
√2*14)
a=2
√2
| | (2√2)2*√3 | | 4*2√3 | |
P6−kata=6* |
| =6* |
| =12√3 |
| | 4 | | 4 | |
dokończ sama.
14 wrz 21:56
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
. Pozdrawiam
Wpadlem tylko na chwile na forum .
14 wrz 21:59
Mila:
Najpierw zdrowie, potem inne sprawy. Życzę Ci poprawy formy.
14 wrz 22:37