stozek
ela: pole stozka wynosi 50 π tworzaca jest o 2 dluzsza od promienia . oblicz objetosc stozka
14 wrz 20:48
Janek191:
l = 2 r
P
c = π r
2 + π r*l = π r
2 + π r*2r = π r
2 + 2 π r
2 = 3π r
2 = 50 π
więc
| | 50 | | 50 | |
3 r2 = 50 ⇒ r2 = |
| ⇒ r = √( |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
oraz
h
2 + r
2 = (2r)
2
h
2 = 4 r
2 − r
2 = 3 r
2
h =
√3 r
zatem
| | 1 | | 1 | |
Vs = |
| Pp*h = |
| π r2 *√3 r = .... |
| | 3 | | 3 | |
14 wrz 20:55
Nuti: Nie 2 razy dłuższa, tylko o 2 dłuższa!
14 wrz 20:57
ela: l musi byc o 2 dłuzsze , czyli l = r +2
14 wrz 20:58
Janek191:
@ Nuti : Jesteś jasnowidzem ?
14 wrz 21:12
Nuti: @Janek191
Dlaczego? Treść zadania (z „o 2 dłuższa") była z 20:48, Twoje rozwiązanie (z „dwa razy
dłuższa") o 20:55, a ja napisałam o 20:57. Moja uwaga była więc oparta na danych z przeszłości
14 wrz 21:30