nierówność
onaa: (2
3√2)
x+1 ≥ (
4√2)
x−1
4√2 jest pod jeszcze jednym pierwiastkiem
zaczęłam tak:
| 1 | | 1 | |
(2*2 do potęgi |
| )x+1 ≥ (2 do potęgi |
| )x−1 |
| 3 | | 8 | |
14 wrz 20:29
J:
L = (2*22/3)x+1 P = [(21/4)1/2]x−1
14 wrz 20:39
onaa: nie czaje....
14 wrz 20:40
Janek191:
?
14 wrz 20:41
onaa: nie wiem jak to dalej zrobić...
| 6 | |
ma wyjść x∊ < −1 |
| ,+∞> |
| 29 | |
14 wrz 20:44
Janek191:
( 2*2
13)
x + 1 ≥ ( 2
14)
x − 1
2
4 x + 43 ≥ 2
14 x − 14
4 | | 4 | | 1 | | 1 | |
| x + |
| ≥ |
| x − |
| |
3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
4 | | 1 | | 4 | | 1 | |
| x − |
| x ≥ − |
| − |
| |
3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
13 | | 19 | | 12 | |
| x ≥ − |
| / * |
| |
12 | | 12 | | 13 | |
============
14 wrz 22:20
onaa: | 6 | | 6 | |
czyli jest błąd? nie wyjdzie −1 |
| tylko −1 |
| ? |
| 29 | | 13 | |
15 wrz 01:14
Eta:
Janek coś namieszał

jeżeli po prawej stronie jest
√4√2 = 2
1/8
to
..........
4 | | 4 | | 1 | | 1 | |
| x+ |
| ≥ |
| x− |
| /*24 |
3 | | 3 | | 8 | | 8 | |
| 6 | |
32x+32≥3x−3 ⇒ 29x≥ −35 ⇒ x≥ −1 |
| |
| 29 | |
15 wrz 01:31
onaa: Dzięki
15 wrz 07:50
Janek191:
Nie przeczytałem tego : "
4√2 jest pod jeszcze jednym pierwiastkiem "

To ma dwie nierówności rozwiązane
15 wrz 09:26