matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Robson95:
Witam, Proszę o wytłumaczenie jak zrobić takie zadanie: Oblicz granicę ciągu:
2
n
+
1
− 3
n
+
2
u
n
=
przy n→oo
3
n
+
2
14 wrz 20:16
:):
a−b
a
b
najpierw
=
−
c
c
c
14 wrz 20:19
Robson95:
tak zrobiłem wtedy mamy:
2
n
+
1
u
n
=
− 1
3
n
+
2
14 wrz 20:23
Janek191:
1
2
... =
* (
)
n+1
− 1
3
3
14 wrz 20:24
Janek191:
Jaka jest granica ciągu
2
b
n
= (
)
n+1
?
3
14 wrz 20:26
Robson95:
2
n
+
1
1
0
b
n
=
=
=lim
=0 Tak?
2
n
+
1
+ 1
n
+1
1
1+1
n
+1
1
14 wrz 20:34