matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kula
renia:
oblicz objetosc kuli wpisanej w walec o objetosci 36π
14 wrz 20:12
Janek191:
h = 2 r V
w
= π r
2
*h = π r
2
*2 r = 2π r
3
= 36 π ⇒ r
3
= 18
4
4
V
k
=
π r
3
=
π* 18 = 24 π
3
3
14 wrz 20:16