....
top:

Określ przedziały monotoniczności 6x
5 + 5x
3+ 6
Obliczyłem, że f'(x)=30x
4 + 15x
2
15x
2(2x
2+1)=0
czy ta funkcja jest rosnąca w R? bo takby chyba wynikało z rysunku który zrobiłem..
14 wrz 19:33
Janek191:

Dla x = 0 ma punkt przegięcia
14 wrz 19:43
top: a co to oznacza dla przedziałów? chyba nie miałem jeszcze w szkole nic o punktach przegięcia.
14 wrz 19:45
Janek191:
Dla x ≠ 0 pochodna f '(x) > 0 czyli funkcja f rośnie w ℛ. ( bo funkcja wielomianowa
jest ciągła ).
14 wrz 19:52
top: rozumiem, dzięki
14 wrz 19:55