Równanie paraboli przechodzącej przez punkty
nowy geniusz matematyki: Napisz równanie paraboli, która przechodzi przez punkty A=(1,1) i B=(5,4), a jej osią symetrii
jest
prosta x=2 .
Przeszedł do klasy matematycznej i mam duże zaległości które staram się nadrobić. Doszedłem do
momentu, gdzie obliczyłem a i b (nie jestem w 100 % czy to jest potrzebne

) i nie wiem co
dalej robić
J:
f(x) = ax
2 + bx + c
f(1) = 1
f(5) = 4
podstaw i oblicz: a, b, c
Mila:

x
w=2 pierwsza wsp.wierzchołka paraboli
b=−4a
f(1)=1
f(5)=4
f(3)=1
f(−1)=4
f(x)=ax
2+bx+c
f(x)=ax
2−4ax+c
f(1)=a−4a+c=1⇔−3a+c=1
f(5)=25a−20a+c=4⇔5a+c=4
Mamy układ:
5a+c=4
−3a+c=1
8a=3
| | 3 | | 15 | | 1 | |
c=4−5*( |
| )=4− |
| =2 |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |