Oblicz
Natalia: Wykaż że dla kazdej liczby rzeczywistej x wartosci ujemne przyjmuje wyrazenie:
(x−1)(x−3)(x−3)(4−x)−2
14 wrz 19:07
ICSP: = −[ (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) + 2 ]
Mnożysz pierwszy nawias z czwartym oraz drugi z trzecim.
14 wrz 19:12
Janek191:

= ( x −3)
2 *( 4 x − x
2 − 4 + x) − 2 = ( − x
2 + 5 x − 4)*( x −3)
2 − 2
Δ = 25 − 4*(−1)*(−4) = 9
To nie jest prawda
14 wrz 19:19
Janek191:

Musi być tak zapisane jak wyżej
14 wrz 19:22
Janek191:
Jak wyżej przez ICSP :
14 wrz 19:23
Natalia: Skąd wzięło się to (x−3)2 ?
14 wrz 19:54
Janek191:
@ Natalia
Popatrz co napisałaś o 19.07 ?
14 wrz 20:12
Natalia: Widzę, ale nie mogę znaleźć powiązania
14 wrz 20:17
Janek191:
( x −3)*(x −3) = (x −3)
2
14 wrz 20:18
Natalia: O matko, powinno być (x−2)(x−3) już przemeczona jestem
14 wrz 20:19