planimetria
magda: W trójkącie ABC długości boków AC i BC są odpowiednio równe 2 i 4, zas miara kąta ACB wynosi
120 stopni. Oblicz dł. odcinka, który jest czescią wspólną dwusiecznej kąta ACB i trójkąta
ABC. Bardzo proszę o pomoc..
14 wrz 18:42
magda: oblicz długosc tej czesci dwusiecznej kata ACB,która jest zawarta w trójącie ABC, takie jest
polecenie
14 wrz 18:43
magda: jest ktos w stanie? wyliczylam trzeci bok z twierdzenia cosinusow i wyszedl 2
√7,lecz nie
rozumiem drugiej czesci zadania
14 wrz 18:48
magda: ?
14 wrz 18:59
Tadeusz:
tylko po co Ci ten bok?
14 wrz 19:06
magda: nie wiem,bo nie rozumiem drugiej czesci zadania
14 wrz 19:09
magda: tzn, z tego wyliczę długość dwusiecznej
14 wrz 19:10
Tadeusz:
...pobaw się polem trójkąta i trójkątów
14 wrz 19:10
magda: chciaz nie,nie
14 wrz 19:10
Tadeusz:
poradzisz?

Jest prościutkie
14 wrz 19:16
Nuti: | | 4 | |
dwusieczna ma długość |
| − dowód z twierdzenia Talesa. Spróbuję zrobić rysunek... |
| | 3 | |
14 wrz 19:18
magda: z pol trojkatow jak powidzial Tadeusz dwusieczna wyszla mi 4
14 wrz 19:19
magda: | | 4 | |
pomylilam sie, jednak dwusieczna to |
| ,racja |
| | 3 | |
14 wrz 19:23
Tadeusz:
14 wrz 19:24
magda: W trójkącie ABC z wierzchołka kąta prostego poprowadzono wysokość CD i środkową CE. Oblicz
stosunek |CE| do |CD| ,jeśli wiadomo ,że przyprostokątne są w stosunku 1:2 /
pomożecie ?
14 wrz 19:26
magda: oznaczylam przyprostokatna jedna jako x ,druga jako 2x i wyliczylam przeciwprostokatna,ktora
wyniosla √3x i nie bardzo wiem co dalej
14 wrz 19:27
Tadeusz:
8sin120o=2xsin60o+4xsin60o
8=6x ⇒ x=4/3
14 wrz 19:28
magda: Tadeusz,dalej mowisz o zadaniu,ktore podalam jako pierwsze z dwusieczną?
14 wrz 19:31
Tadeusz: tak ... w kontekścieTwego "zarzutu" z 19:19
14 wrz 19:36
magda: po 4 minutach poprawilam się
14 wrz 19:39
magda: bo zauwazylam blad. moze ktos pomoc z tym drugim zadaniem?
14 wrz 19:39
magda: ?
14 wrz 19:48
Nuti:

Wracam do mojego rozwiązania pierwszego zadania, bo szkoda mi sposobu z Talesa

W trójkącie ABC bok AC ma długość 2, bok BC ma długość 4, a kąt między nimi jest równy 120
stopni. CE jest dwusieczną kąta ACB. Mamy obliczyć jej długość (d).
Przedłużamy bok AC o 4 i zaznaczamy punkt D. Kąt DCB ma 60 stopni, jako uzupełniający kąt ACB
do 180. Stąd trójkąt CBD jest równoboczny i BD jest równoległe do CE (kąty!), zatem mamy z
twierdzenia Talesa:
czyli
14 wrz 20:07
Nuti: @magda
pomogę
14 wrz 20:10
magda: To zadanie napisalam,ze zrobilam , prosiłam o poomoc z drugim
14 wrz 20:13
magda: a co do drugeigo to te trzeci bok to √5 ,pomylka w obliczeniach.
14 wrz 20:15
Nuti: | | 4 | |
W drugim zadaniu wyszlo |
| . |
| | 5 | |
14 wrz 20:16
Nuti: Napisałam drugie rozwiązanie pierwszego, bo jest ładne, z Talesa.
14 wrz 20:17
Nuti: Napiszę ci rozwiązanie drugiego, ale to trochę potrwa, bo ja jestem strasznie powolna w
rysowaniu.
14 wrz 20:18
Nuti:

1. Skoro długość AC do długości CB jest jak 1 do 2, to można oznaczyć pierwszą z nich przez x,
a druga będzie wówczas 2x.
2. W trójkącie prostokątnym środek przeciwprostokątnej jest środkiem okręgu opisanego na tym
trójkącie (z twierdzenia o kątach wpisanym i środkowym opartych na tym samym łuku), stąd
długości odcinków CM (środkowa), AM i BM są równe R (ten promień właśnie).
| | 4 | |
3. Z twierdzenia Pitagorasa: x2+(2x)2=(2R)2, czyli x2= |
| R2. |
| | 5 | |
4. Liczymy pole trójkąta na dwa sposoby:
| 1 | | 1 | | 4 | |
| *h*2R = |
| *x*2x = x2 = |
| R2 |
| 2 | | 2 | | 5 | |
stąd
więc
| | 4 | |
Stosunek długości wysokości do długości środkowej jest |
| . |
| | 5 | |
14 wrz 20:33
Nuti: Różowe „d" na rysunku to jakiś śmieć.
14 wrz 20:34
Nuti: Pomyłkowo użyłam
M (od „mediana") zamiast E
i
H (spodek wysokości) zamiast D.
Stary zwaczaj...
14 wrz 20:43