Równanie stopnia trzeciego - pomocy!
zagubiony: Proszę o rozwiązanie następującego równania:
x3 − 6x2 + 11x − 6 = 0
14 wrz 18:42
Janek191:
Liczba 1 jest pierwiastkiem tego równania, bo
1 − 6 + 11 − 6 = 0
Podziel lewą stronę przez x − 1
14 wrz 18:44
===:
zauważ, że x1=1
14 wrz 18:45
zagubiony: To zauważyłem sam podstawiając... Chodzi mi bardziej o to, jak można to zrobić całkowicie
algebraicznie?
14 wrz 18:49
14 wrz 18:50
Janek191:
To może tak:
x3 − 6 x2 + 11 x − 6 = x3 − x2 − 5 x2 + 5 x + 6 x − 6 =
= x2*(x − 1) − 5 x *(x − 1) + 6*(x −1) =
= ( x −1)*( x2 − 5 x + 6) = ( x −1)*( x − 2)*( x −3) = 0
x = 1 lub x = 2 lu x = 3
===================
14 wrz 19:00
Mila:
Po co chcesz sobie komplikować rachunki?
1)Po pierwsze sprawdź, który dzielnik liczby 6 jest pierwiastkiem wielomianu
w(x)=x3 − 6x2 + 11x − 6
Będziesz miał może sytuację, że znajdziesz wszystkie rozwiązania tego równania.
Albo
2)Podziel przez (x−1) otrzymasz potem równanie drugiego stopnia, które łatwo rozwiążesz
albo
3) Możesz zastosować wzory Cardano albo Harriota.
14 wrz 19:02
Janek191:
14 wrz 19:07
zagubiony: Dziękuję Wam bardzo za pomoc, jesteście wspaniali!
14 wrz 21:19
Braun:
Mila punkt 3 to nie ten poziom tutaj
14 wrz 21:21
Mila:
No cóż nie wiem , czy autor jest uczniem LO, czy jest studentem.
14 wrz 21:44
Metis: Nie musi być nawet studentem, tylko
ambitnym uczniem LO
14 wrz 21:46
Mariusz:
Co do 3.
Z dwumianu Newtona wnosisz że aby w równaniu
a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0
| | a2 | |
wyzerować wyraz z x2 powinieneś podstawić x=y− |
| |
| | 3a3 | |
Teraz zakładasz że pierwiastek jest w postaci sumy dwóch składników i
stosujesz wzory skróconego mnożenia , wzory Vieta , pierwiastki równania kwadratowego
Jedyny problem może być z tym że gdy to równanie kwadratowe ma ujemny wyróżnik
to powinniśmy skorzystać z zespolonych
Można wprawdzie ominąć je trygonometrią ale na pierwszy rzut oka bez zespolonych
nie wiadomo skąd się ona wzięła Poza tym dobrze wiedzieć co nieco o funkcjach
w tym o funkcji odwrotnej
15 wrz 13:50
Braun:
@Mila student nie pytałby o proste równanie wielomianowe.
@Metis tacy o których mówisz, są na wymarciu
16 wrz 15:24