Kombinatoryka - ile liczb
gin: Cześć, na dziś kolejna porcja kombinatoryki: Ile jest wszystkich różnych liczb pięciocyfrowych,
takich że suma cyfr każdej z nich jest równa 3?
Proszę o wytłumaczenie zadania
14 wrz 18:13
Janek191:
11 100 − policz ile jest liczb zaczynających się od cyfry 1 , w których są trzy jedynki
12 000 − policz ile jest liczb zaczynających się od 1, w których występuje jedna cyfra 2
21 000 − policz ile jest liczb zaczynających się od 2 , w których występuje jedna cyfra 1
30 000
14 wrz 18:36
Mila:
Albo tak :
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=3
x
1≥1
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=2
kombinacje z powtórzeniami:
n=2
k=5
Liczba rozwiązań równania w N:
14 wrz 18:49