Wykaż, że liczba podzielna przez 36
Piotr: Wykaż, że jeśli n∊N, to liczba 100n − 64 jest podzielna przez 36
14 wrz 18:08
:): indukcja
14 wrz 18:15
:): 1001−64=36 ok
100n+1−64=100n*100−64=100n*100−6400+6336=100(100n−64)+6336
14 wrz 18:19
Janek191:
1) n = 1 1001 − 64 = 36 jest podzielne przez 36
2) zakładamy,że 100n − 64 = 36 k − czyli jest podzielne przez 36
Trzeba wykazać,że z tego wynika podzielność 100n+1 − 64 przez 36
100n +1 − 64 = 100*100n − 64 = 100*( 36 k + 64) − 64 = 100*36k + 100*64 − 64 =
= 36* 100 k + 99*64 = 36*100k + 176*36 = 36*( 100 k + 176)
− czyli z podzielności dla n wynika podzielność dla n + 1
na mocy indukcji matematycznej liczba 100n − 64 jest podzielna przez 36 dla n ∊ℕ1
14 wrz 18:20
ICSP: 100n − 64 = (10n − 8)(10n + 8)
Zauważmy, że każdy z nawiasów jest podzielny przez 6( uzasadnienie zostawiam Piotrowi) wiec
całe wyrażenie jest podzielne przez 36.
14 wrz 18:23
Janek191:
@ ICSP:
jakim cudem ?
(101 − 8) = 2 nie dzieli się przez 6
101 + 8 = 18 dzieli się przez 6
14 wrz 18:27
ICSP: faktycznie

Dziwny rachunek zrobiłem : 1 − 8 = 9

Łatwo można skorygować bład:
Puierwszy nawias podzielny przez 2, a drugi przez 18.
Powołanie się na cechy podzielności powinno załatwić sprawę
14 wrz 18:32