Wiedząc, że
Ola : 3. Wiedząc, że sinα − cosα = 1/√2
Oblicz
sin4α + cos4α,
14 wrz 17:50
:): przemnóz razy (sinx+cosx)(sin2x+cos2x)=(sinx+cosx)
14 wrz 17:59
ICSP: sin4x + cos4x = sin4x + 2sin2xcos2x + cos4x − 2sin2xcos2x =
= (sin2x + cos2x)2 − 2(sinxcosx)2 = 1 − 2(sinxcosx)2
sinxcosx wyznaczysz podnąsząc równiość : sinx − cosx = 1/√2 stronmami do kwadratu.
14 wrz 18:02
:): a sorry...zle zauwazylem
14 wrz 18:02
:): jak ICSP...
14 wrz 18:03
Janek191:
( sin α − cos α)
2 = 0,5
sin
2α − 2 sin α *cos α + cos
2α = 0,5
− 2 sin α*cos α = −0,5
sin 2α = 0,5 ⇒ 2α = 30
o ⇒ α = 15
o
zatem
( sin
2α + cos
2 α) = 1 podnosimy do kwadratu
sin
4 α + 2 sin
2α * cos
2α + cos
4 α = 1
sin
4 α + cos
4 α = 1 − 2 sin
2α *cos
2α = 1 − 0,5* 2 sin α cos α*2 sin α cos α =
| | 1 | | 7 | |
= 1 − 0,5 *sin 2 α *sin 2α = 1 − 0,5*0,5*0,5 = 1 − |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
14 wrz 18:09
Ola : tu jest jeszcze jeden przykład cos
3α−sin
3α
mi wyszło (−5*
√2)/8, sprawdzi mi to ktoś?

Byłabym bardzo wdzięczna
14 wrz 18:41
ICSP: Dobrze
14 wrz 18:43
Ola : a w tym przykładzie z czwartymi potęgami, mi wychodzi 6/8, rozpisałam sobie wzór i wyszło mi
tak jak ICSP wyżej, ale policzyłam sinα*cosα i wychodzi 1/4
podstawiając potem pod wzór nie wychodzi 7/8
A u Janek 191 jest dobra odp., ale nie mam zielonego pojęcia skąd się wzieło w przed ostatniej
linijce 0,5
14 wrz 19:23
Janek191:
0,5*2*2 = 2
14 wrz 19:25
Ola : sin
4 α + cos
4 α = 1 − 2 sin
2α *cos
2α i dalej Janek191 proszę wytłumacz mi po kolei co
dalej
14 wrz 19:28
Ola : bo ja z sinα−cosα policzyłam sinα*cosα i wyszło mi 1/4
14 wrz 19:29
Ola : @Janek191 ratuj
14 wrz 19:29
Ola : co dalej?
14 wrz 19:30
Janek191:
... = 1 − 0,5*4 sin
2α*cos
2 α = 1 − 0,5 *( 2 sin α*cos α)*( 2 sin α*cos α) =
| | 1 | | 7 | |
= 1 − 0,5 * sin 2α* sin 2α = 1 − 0,5*sin30o*sin 30o = 1 − 0,5*0,5*0,5 = 1 − |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
14 wrz 19:33
Ola : Ogarnęłam

P.S. jestem totalną idiotka XD;
dziękuję
14 wrz 19:36