parametry w wielomianie
Baja9819: Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W(x) =x4 − 4x3 +6x2− ax+2 jest podzielny
przez trójmian P(x)= x2+bx+2 ?
14 wrz 17:25
PW: Podzielność oznacza, że
W(x) = P(x)Q(x),
a z warunków zadania wynika, że Q jest wielomianem drugiego stopnia, czyli ma postać
Q(x) = x2 + cx + 1.
Jest oczywiste dlaczego Q ma taką postać: współczynnik przy x2 musi być równy 1, gdyż tylko
x2·x2 = x4; wyraz wolny musi być równy 1, gdyż tylko 2·1 = 2. Po wymnożeniu P(x)Q(x)
otrzymamy wielomian czwartego stopnia, którego współczynniki przy odpowiednich potęgach muszą
być równe współczynnikom wielomianu W.
Wprowadziliśmy trzecią niewiadomą c, ale może razem uda się wyliczyć wszystkie trzy.
14 wrz 17:43
ICSP: W(x) = P(x)*Q(x) gdzie Q(x) = x2 + cx + 1
po wymnożeniu dostajesz układ trzech równań z trzema niewiadomymi
14 wrz 17:44
Baja9819: Nadal nie rozumiem jak zrobić to zadanie
14 wrz 21:43
Janek191:
x4 − 4 x3 + 6 x2 −a x + 2 = ( x2 + b x + 2)*( x2 + c x + 1)
Wymnóż po prawej stronie i porównaj współczynniki przy takich samych potęgach.
Oblicz a , b , c
14 wrz 21:47
===:
a jak się uprzesz ... to zrobisz i tak:
x2−(b+4)x+1
(x4−4x3+6x2−ax+2):(x2+bx+2)
−x4−bx3−2x2
−(b+4)x3+4x2−ax
(b+4)x3+b2x2+4bx2+2bx+8x
(b2+4b)x2+(2b−a+8)x+2
A skoro ma się dzielić bez reszty, to:
b2+4b=1 2b−a+8=b ⇒ a=b+8
dostaniesz b1=−3 a1=5
b2=−1 a2=7
14 wrz 23:14