Kamil:
Stefan mowi do Jana:"Gdy dam Ci jedną złotówke to każdy z nas będzie miał taką samą liczbę złotówek, a gdy Ty mi dasz dwie złotówki to będe miał 2 razy tyle złotówek co TY." Ile pieniędzy miał Stefan a ile Jan.
27 sty 14:23
karaś:
x - liczba złotych Jana
y - liczba złotych Stefana
Otrzymujemy układ równań:
y - 1 = x + 1 => y = x + 2 (podstawiamy do drugiego równania)
y + 2 = 2 * (x - 2)
(x + 2) + 2 = 2 * (x - 2)
x + 4 = 2x - 4
x = 8
W takim razie y = x + 2 = 8 + 2 = 10
Jan miał 8zł, a Stefan 10zł.
27 sty 14:31
Kamil:
O kurcze

Dzieki Karaś.
P.S. Na mnie też mówią Karaś
27 sty 14:40