Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Ola: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x) = cos3x*cos( π/3− 3x) +1.
f(x) = sin2x + cos(3x − π/3 )
14 wrz 17:19
Ola : umie ktoś?
Błagam pomóżcie mi, mam jutro spr
14 wrz 17:31
:): najpierw rozpisz cos3x ( cos3x=cos(2x+x)=cos((x+x)+x) )
wzór na sume katów...
potem wzór na różnice... cos(a−b)=..

i zobacz co dostaniesz ...
14 wrz 17:33
Ola : a nie można cos3x ze wzoru polecieć?
14 wrz 17:35
ICSP: | | π | |
ja bym zaczął od rozpisania cos(3x − |
| ) |
| | 3 | |
14 wrz 17:37
:): cos2x=cos2x−sin2x, sin2x=2sinxcosx
cos3x=cos(2x+x)=cos2x*cosx−sin2x*sinx
czyli
cos3x=(cos2x−sin2x)*cosx−2sinxcosx*sinx
poupraszczaj i skorzystaj z tego, ze sin2x=1−cos2x
14 wrz 17:38
:): i ten cos(3x−..) rozpisz tez
14 wrz 17:38
Ola :
ja mam napisane sin2x = 2sinxcosx i potem cos3x=4cos3x−3cosx
co dalej?
jak rozpisać cos(π/3−3x) oraz cos(3x−π/3)?
14 wrz 19:33
:): masz wzór na
cos(α−β)
β=3x
14 wrz 19:36
Ola : podstawiłam i z cos(π/3−3x wyszło mi 1/2*cos3x+√3/2 *sin3x
rozpisywać cos3x z tego czy co dalej?
14 wrz 19:44
:): no taaaa, podobnie sin3x.....
14 wrz 19:45
Ola : a cos(3x−π/3) to jest to samo co cosπ/3−3x

bo mi wyszło to samo xD
14 wrz 19:47
ICSP: Cosinus w przeciwieństwie do sinusa jest parzysty : cos(−x) = cosx
14 wrz 19:48
Ola : ok, teraz jestem na etapie:
cos( π/3−3x)=1/2(4sin3x−3cosx)+√3/2(3sinx−4sin3x)
14 wrz 19:51
Ola : a więc co dalej?
14 wrz 19:51
Ola : mam to dalej rozwiązać w tym działaniu?,cos3x*cos(π/3−3x)+1?
Proszę, dacie wskazówki
14 wrz 19:56