Wiedząc, że sin(180 - α) = - 0,5, oblicz ctg(360 - α)
omamamia: Wiedząc, że sin(180 − α) = − 0,5,
oblicz ctg(360 − α)
14 wrz 17:05
14 wrz 17:08
J:
sin(180 −x) = sinx
sinx = − 0,5 ⇔ sin(−x) = 0,5 ⇔ −x = 30 ⇔ x = −30
14 wrz 17:08
Janek191:
sin ( 180o − α) = − 0,5
sin α = − 0,5 ⇒ α = 180o + 30o = 210o
więc
ctg ( 360o − 210o) = ctg 150o = ctg ( 90o + 60o) = − tg 60o = − √3
14 wrz 17:09
omamamia: dzięki wielkie

sam bym sobie nie poradził
14 wrz 17:10
daras: a dlaczego
14 wrz 17:12
hohohoł: ehh.. zrobiłem głupi błąd, którego nie umiałem znaleźć
14 wrz 17:16
daras: błąd ale w innym nicku
14 wrz 17:42