doprowadź do najprostszej postaci
hohohoł: a. cosα2+cosα2*tgα2,
b. sin(90 − α)* sin(90 + α) + sin(180 − α)* cos(90 + α)
c. sinα −√ctgα2−cosα2, jeśli 180st < α < 360st
d. sin(α − 90) − cos(α − 180) + tg(180 − α) − ctg(270 + α)
14 wrz 16:42
J:
| | sin2α | |
a) = cos2α +cos2α* |
| = cos2α + sin2α = 1 |
| | cos2α | |
14 wrz 16:43
olekturbo: sin(90 − α)* sin(90 + α) + sin(180 − α)* cos(90 + α) = cosa * cosa + sina * sina =
cos2a+sin2a = 1
14 wrz 16:45
J:
b) = cosα*cosα + sinα(−sinα) = cos2α − sin2α = ... ?
14 wrz 16:46
J:
@olekturbo ... cos(90+α) = − sinα
14 wrz 16:48
hohohoł: co z tym?
c. sinα −√ctgα2−cosα2, jeśli 180st < α < 360st
14 wrz 16:54
J:
| | cos2x | |
Wskazówka: ctg2x = |
| oraz 1 − sin2x = cos2x |
| | sin2x | |
14 wrz 17:05
omamamia: c)
moja odp 1+2cosα lub 1−2cosα, dobrze?
14 wrz 17:07
omamamia: @hohohoł nie jestem pewny ale może wysżło komuś tak jeszcze
14 wrz 17:08
hohohoł: dzięki omamamia, mam też taki wynik w tym pkt, ale nie wiem czy to ok.
Ja robiłam to z modułem, ale nie wiem czy to ok, wie ktoś?>
14 wrz 17:11
hohohoł: sin(α − 90) − cos(α − 180) + tg(180 − α) − ctg(270 + α) a to?
14 wrz 17:30