wykaż że
Klaudia: Wykaz ze dla kazdej liczby calkowitej liczba x= n
5 − 5n
3 + 4n − 120 jest podzielna przez 30 .
proszę o podpowiedź
14 wrz 15:58
Kacper:
wsk. rozłóż podany wielomian na czynniki.
14 wrz 16:04
ICSP: pokaż, że n5 − 5n3 + 4n dzieli się przez 30.
14 wrz 16:04
J:
x = (n−2)(n−1)n(n+1)n+2) − 4*30 ... i patrz wpis ICSP
14 wrz 16:05
Janek191:
n*( n4 − 5 n2 + 4) =n*( n2 − 4 )*(n2 − 1) = n*( n −2)*( n + 2)*( n − 1)*(n +1) =
= ( n − 2)*( n − 1)*n*(n + 1)*( n + 2)
14 wrz 16:09
Klaudia: dziekuje
14 wrz 16:11