rownania trygonometria ujemna delta
Damian: Hej mam pytanie odnosnie funkcji trygonometrycznych a dokladniej rownan.
Otoz mam przyklad: 2sin²x+3sinx−2=0 i po wyliczeniu delty wychodzi mi ona ujemna, czy rownanie
nie ma rozwiazan? W odpowiedziach jest niby samo rozwiazanie ale nie wiem jak do niego dojsc
14 wrz 11:19
ICSP: czyli nie umiesz liczyć wyróżnika.
14 wrz 11:20
Aga1.: Δ=9−4*2*(−2)=25
14 wrz 11:21
Damian: Nie wiem jak liczysz ale mi za kazdym razem wychodzi ∆=9−16 vzyli −7
Skoro nie umiem policzyc to jakbys to zrobil? Prosze o pomoc
14 wrz 11:24
Damian: Juz widze blad, nie wzialem − sprzed 2 dzieki Aga
14 wrz 11:24