pochodna - pomocy
as: f(x)=x√x2−1
oblicz pochodną
Bardzo proszę o pomoc jak to rozwiązac krok po kroku
8 gru 11:39
ula: y=x
2−1
y'=(x
2−1)'=(x
2)'−1'=2x
(2−1)−0=2x
| | 1 | | 2x | |
(x*√y)'=x*(√y)'+x'*√y= |
| *y'+1*√y= |
| +√x2−1
|
| | 2√y | | 2√x2−1 | |
8 gru 14:01
8 gru 14:02
ula: (2−1) to jest potęga
8 gru 14:03
Bogdan:
| | g'(x) | |
Jeśli f(x) = √ g(x) , to f'(x) = |
| |
| | 2√ g(x) | |
f(x) = x
√x2 − 1 ⇒ f(x) =
√ x4 − x2 ,
| | 4x3 − 2x | | 2x2 − 1 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | 2x√x2 − 1 | | √x2 − 1 | |
8 gru 14:29