granica ciągu
ewa: podaj przykłady takich ciągów an i bn że granica ciągów an i bn przy n dążącym do
nieskończoności= 0 oraz:
an/bn= nieskończoność
13 wrz 22:33
13 wrz 22:42
ewa: dziękuję
13 wrz 22:46
ewa: a jak zrobić aby wyszło zero i nie istniało?
13 wrz 22:50
Janek191:
Pisz jaśniej. Co ma nie istnieć ?
13 wrz 22:57
13 wrz 23:01
ewa: aby an/bn nie istniało
13 wrz 23:03
Janek191:
Masz podany taki przykład
13 wrz 23:05
ewa: ok, ale właściwie jaki warunek trzeba spełnić aby an/bn nie istniało?
13 wrz 23:06
Janek191:
Musi to być np. ciąg naprzemienny taki,że I cn I → +∞
13 wrz 23:09
ewa: ok,
a gdyby an/bn miało być równe 0?
13 wrz 23:11
Janek191:
| | an | | 1 | | 1 | | 1 | | n | | 1 | |
cn = |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| → 0, gdy n → +∞ |
| | bn | | n2 | | n | | n2 | | 1 | | n | |
13 wrz 23:14
ewa: bardzo dziękuję za pomoc
13 wrz 23:22