Wykaz ze funkcja
Majki tajsoon: Wykaz ze funkcja f(x)=ax2 jest malejaca w przedziale {0;∞+) i rosnaca w przedziales (−∞;0} gdy
a<0
13 wrz 21:42
:): masz pokazać że jak x<y to f(x)<f(y) dla x,y∊(−
∞,0)
oraz x<y to f(x)>f(y) dla x,y∊(0,
∞)
rozpisz..i tyle..widać od razu
13 wrz 21:43
Nuti: dla dowolnych x1 i x2 mamy
f(x2)−f(x1)=ax22−ax12=a(x22−x12)=a(x2−x1)(x2+x1).
Gdy 0≤x1<x2, pierwszy czynnik powyższego iloczynu jest ujemny (a<0 z założenia), drugi jest
dodatni, bo x2>x1 i trzeci jest dodatni jako suma dwóch dodatnich. Iloczyn takich trzech
czynników jest ujemny (jeden minus i dwa plusy), czyli f(x2)−f(x1)<0.
Analogiczne rozumowanie pokazuje, że funkcja jest rosnąca dla ujemnych argumentów.
13 wrz 21:50