rozloz wielomian na czynniki
desperacja: Rozloz wielomian na czynniki :
A. W(x)=x4 − 10x3 + 25 x2
B. W(x)=2x5 +4x4− 6x
C w(x)=x5−3,5x4 −2x3
13 wrz 21:38
Metis: No i gdzie napotykasz trudność ?
13 wrz 21:42
Janek191:
c) w(x) = x
3*( x
2 − 3,5 x − 2) = x
3*( x + 0,5)*( x − 4)
bo
Δ = 12,25 − 4*1*(−2) = 20,25
√Δ = 4,5
| | 3,5 − 4,5 | | 3,5 + 4,5 | |
x = |
| = −0,5 lub x = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
13 wrz 21:44
desperacja: Bylam chora przez co opuscilam lekcje i nie wiem w ogole jak to sie robi
13 wrz 21:45
Janek191:
Masz przykład . A zrób analogicznie
13 wrz 21:47
Janek191:
Czy B) jest dobrze przepisane ?
13 wrz 22:05
olekturbo: mysle ze powinno byc 4x3
13 wrz 22:07
desperacja: Dobrze przepisane
13 wrz 22:13
olekturbo: 2x5+4x4−6x = x(2x4+4x3−6)
W(1) = 0 ⇔ 1+1−6 = 0
i dzielimy 2x4+4x3−6 przez (x−1)
13 wrz 22:14
olekturbo: W(1) = 0 ⇔ 2+4−6 = 0 *
13 wrz 22:14