Planimetria
magda: W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AB|=6 i |AC|=|BC|=9 poprowadzono wysokości AK i
BM. Oblicz długość odcinka KM
mozna prosic o pomoc i rysunek/
13 wrz 21:17
magda: z wysokosci trojkata ABC wyliczylam wysokosc,tylko z tw.Pitagorasa wychodzi ona √90,natomiast
wyliczajac cos kąta CAB = 13 ,a nastepnie wysokosc z tw.cosinusow wychodzi ona 2√2 ,nie
rozmiem dlaczego tak
13 wrz 21:19
Kacper:
Wcześnie się budzicie z tymi zadaniami
13 wrz 21:23
magda: moze ktos pmoc?
13 wrz 21:26
magda: ?
13 wrz 21:37
Aga1.:

Można nie liczyć wysokości h
1=
√81−9←tu zrobiłaś błąd
AK=BM =h
Pole trójkąta wyliczysz np.ze wzoru Herona
P
ABC=
√12(12−9)(12−9)(12−6)=18
√2
h=4
√2
Z tw. Pitagorasa w ΔABK mamy
x
2+h
2=a
2
x
2=36−32
x=2
CK=9−x=9−2=7
Trójkąty
ABC i MKC są podobne więc wyliczysz MK
13 wrz 22:03
magda: a dlaczego taa wysokosc jest tak policzona,bo nie rozumiem?
13 wrz 22:28
magda: a juz widze,dziekuje
13 wrz 22:31
magda: skad wiadomo,ze mamy kat 90st w trojkacie ABK, skroo uzywasz Pitagorasa?
13 wrz 22:36
magda: ?
13 wrz 22:51
Aga1.: AK jest wysokością trójkąta ABC, więc jest prostopadła do boku BC.
13 wrz 23:01
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABK i DBC z cechy (kkk)
| |AB| | | |BK| | | 6 | | k | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ k=2 to 9−k=7 |
| |BC| | | |DB| | | 9 | | 3 | |
|BK|=2 i |KC|=7
i z podobieństwa trójkątów ABC i KMC z cechy (kkk)
| |AB| | | |BC| | | 6*7 | | 14 | |
| = |
| ⇒ |MK|= |
| = |
| |
| |MK| | | |CK| | | 9 | | 3 | |
13 wrz 23:05
Nuti: @Eta
Ładne rozwiązanie!
Przy okazji zapytam − czy robisz swoje rysunki w edytorze dostępnym na forum, czy produkujesz
je gdzie indziej i „wklejasz" tutaj? Mnie się nawet nie udało napisać greckich liter na kanwas
„rysuję", chociaż próbowałam.
14 wrz 13:56
Braun:
@Nuti Eta rysuję tutaj, co do rysunków to jak narysujesz coś to masz literkę T i wtedy mozesz
pisać
14 wrz 15:56
Kacper:
14 wrz 15:58
Nuti: @Braun
Dięki! Tę literkę T zauważyłam, nawet jej używałam, ale:
1. na rysunku pojawiał się tylko pierwszy znak, który pisałam, po nim w jakiś tajemniczy sposób
„przeskakiwałam" do okienka ze zwykłym tekstem i dalej „pisało się tam".
2. nie udało mi się użyć na rysunku greckich liter, choć próbowałam na różne sposoby.
PS. używam Mac−a, może to jest problem?
14 wrz 16:33
Braun:
@Nuti grecki litery masz na tym pasku gdzie jest rysuję itp.
Naciśnij rysuję, potem T i myszką kliknij na dostępne na tym pasku litery
14 wrz 16:59
Nuti:

@Braun
Dzięki! Działa i jestem zachwycona!
Pozostał jeszcze ten pierwszy problem − na rysunku da się (albo: ja nie umiem inaczej) tylko
pisać jeden znak za jednym razem, np gdy muszę napisać „20", muszę robić to w dwóch krokach.
Czy istnieje jakiś sposób na uzyskanie dłuższego ciągu znaków za jednym podejściem (na
rysunku)?
15 wrz 08:29
pigor: ..., w trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AB|=6
i |AC|=|BC|=9 poprowadzono wysokości AK i BM. Oblicz długość
odcinka KM.
−−−−−−−−−−−
..., no to jeszcze dla ...

mojej M na poziomie G, np. tak :
niech |BK|=x, |AK|=y, to z porównania wzorów na pole ΔABC,
tw. Pitagorasa i wniosku z tw. Talesa, warunki zadania opisuje
następujący układ 3 równań :
9y=6√92−32 i x2=62−y2 i |KM| : 6 = (9−x) : 9 ⇔
⇔ 3y=2
√6*12 i x
2=36−y
2 i |KM| : 2 = (9−x) : 3]] ⇔
⇔ 3y=12
√2 i x
2=36−y
2 i |KM| : 2=(9−x) : 3]] ⇔
⇔
y=4√2=|AK| i x
2=36−32 i |KM|=
23(9−x) ⇒
⇒
x=2=|BK| i
|KM|=23(9−2)=
143 ⇒
|KM|= 4,(6). ...
15 wrz 16:56
Braun:
@Nuti nie można zrobić tak jak Ty mówisz, musisz za każdym razem naciskać tą literkę T.
16 wrz 15:25
Nuti: @Braun
Dzięki za informację! Teraz przynajmniej wiem, że nie ma co dalej szukać rozwiązania tego
problemu i że wszyscy jedziemy na tym samym wózku
16 wrz 15:28
Braun:
Jak coś jeszcze potrzeba to pytaj, chętnie pomogę, bo mam teraz sporo czasu
16 wrz 15:32
Nuti: @Braun
Dzięki! To bardzo miła propozycja i na pewno z niej skorzystam!
Wczoraj odkryłam w końcu (przypadkiem), co trzeba zrobić, żeby otrzymać piękny układ
współrzędnych z ładną siatką (grid) wedle gustu i potrzeb. Nareszcie!
16 wrz 15:39
Braun:

Niektórym zajęło to zdecydowanie wiele więcej czasu

Wiesz jak stworzyć wykres funkcji ?
16 wrz 15:55
Nuti: @Braun
Tak, z tym było dużo łatwiej! Po prostu wpisać wzór funkcji w okienko i już

− zdumiewało
mnie tylko, że wykres pojawia się bez układu współrzędnych i dorysowywałam go sama, kreskami i
strzałkami, tak na oko
16 wrz 18:26
Braun:
To już dużo umiesz, teraz jakieś bryły oraz figur i normalnie pełen pakiet rozwiązującego masz
16 wrz 18:32
Nuti: @Braun
Z tymi bryłami to żart, czy naprawdę są jakieś pomoce do rysowania brył?
16 wrz 19:57
Braun:

Nie ma żadnych pomocy
17 wrz 12:16
henrys: a nie można by dodać jeszcze do liter π, tak, żeby zapisać na wykresie, albo ułamek, często
potrzebne
17 wrz 12:20
henrys: w sumie to można sobie też narysować

sorki
17 wrz 12:22
Nuti: @Braun
A jak „pochyliłeś" trójkąt i prostokąt? Mnie się udaje narysować tylko wielokąty foremne...
Chyba że rysujesz po prostu kreseczkami i tak Ci się jakoś ładnie udaje z równoległością i
wierzchołkami (że odcinki się stykają w jednym punkciku)...
17 wrz 13:19
Braun:
Rysuję kreseczkami.
17 wrz 14:33