matematyka
matematyk: Wyznacz pochodną, dziedzinę funkcji i dziedzinę pochodnej.
| | x3 + x2 − x − 1 | | (x2−1)(x+1) | |
f(x) = |
| = |
| = x2 − 1 |
| | (x+1) | | x+1 | |
Df:R\{−1}
f'(x) = 2x
Df':R\{?}
Autor podaje, że Df' to R:\{−1}, ale czemu nie R?
13 wrz 21:17
b.: Dziedzina pochodnej jest podzbiorem dziedziny funkcji −− zobacz definicję pochodnej.
13 wrz 21:27
jakubs: Błąd
13 wrz 21:27
matematyk: Możecie bardziej łopatologicznie?
13 wrz 21:30
jakubs: Można,
Dziedzina pochodnej nie może być "szersza" od dziedziny funkcji

Pochodną wyznaczasz na
dziedzinie f
13 wrz 21:32
Janek191:
Matematykowi nie trzeba tłumaczyć "łopatologicznie "
13 wrz 21:33
matematyk: a czy to będzie w praktyce oznacza, że wszystko z dziedziny funkcji przepisuje
do dziedziny pochodnej i jeżeli trzeba to dodaję jeszcze coś co "wyjdzie" już
tylko w pochodnej?
13 wrz 21:34
matematyk in spe: jeszcze nie matematyk
13 wrz 21:35
Janek191:
Raczej " odejmuję ".
13 wrz 21:36
matematyk in spe: tak, tak.. to miałem na myśli.. dodawanie w sensie do klamer {}
13 wrz 21:37