log
hs: log2,log(x+2),log(x+6) − wyrazy ciągu arytmetycznego
WYZNACZ X
Pomoże ktoś ?
13 wrz 21:04
Godzio:
1. Dziedzina
2. a,b,c − ciąg arytmetyczny to 2b = a + b
3. k * logab = loga(bk)
4. logab + logac = loga(b + c)
Próbuj.
13 wrz 21:05
Janek191:
@ Godzio
Pomyłka
13 wrz 21:06
Eta:
x>6 i (x+2)2=2(x+6) dokończ.......... i pamiętaj że x>6
13 wrz 21:07
hs: Rozwiązałem już. x>6 to nieprawda, gdyż odpowiedzią jest x=2.
13 wrz 21:13
hs: Zrobiłem to tak :
| | x+2 | |
r=log(x+2)−log2=log |
| |
| | 2 | |
x+2−2=
x+22
2x=x+2
x=2
Chyba że to jest źle ?
13 wrz 21:19
Godzio: Jasne
Janek191, za dużo drinków

log
ab + log
ac = log
a(bc)
13 wrz 21:49
olekturbo: x+6 > 0
x > −6
13 wrz 21:54
Eta: Jasne

x>−2
13 wrz 21:56