zadanie dla orłów!
janusz: Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 6 cm, a miara kąta pomiędzy tymi bokami jest równa
30o. Oblicz jaką najmniejszą wartość może mieć obwód tego trójkąta.
13 wrz 20:26
ax:
6(1+sin15o)
13 wrz 21:11
Mariusz:
a , (6−a) , 30˚
c2=a2+(6−a)2−2a(6−a)cos(30˚)
c2=a2+(6−a)2−√3a(6−a)
a2+36−12a+a2−6√3a+√3a2
(2+√3)a2−(12+6√3)a+36
f(a)=√(2+√3)a2−(12+6√3)a+36
Szukasz minimum tej funkcji
Pochodne, ekstrema i takie tam
Z tego co wyjdzie bierzesz wartości dodatnie
13 wrz 21:11
Nuti: Najmniejszy obwód takiego trójkąta to
6+3
√2−√3.
Dowód − pewnie można prościej, ale ja liczyłam z twierdzenia cosinusów. Obwód jest minimalny
gdy trzeci bok jest minimalny (bo suma pozostałych jest stała), a trzeci bok jest minimalny
gdy kwadrat jego długości jest minimalny (bo mamy do czynienia z liczbami dodatnimi, a funkcja
y=x
2 jest rosnąca dla dodatnich). Szukamy więc minimalnego kwadratu długości trzeciego boku,
a wzór na to daje nam właśnie twiedrzenie cosinusów. Oznaczamy długości boków przy kącie 30
stopni przez x i 6−x. Długość trzeciego boku to z.
| | √3 | |
z2=x2+(6−x)2−2x(6−x)* |
| = |
| | 2 | |
= (2+
√3)x
2−6(2+
√3)x+36.
Wierzchołek paraboli ma x
w=3, co daje
z
2=(2+
√3)3
2−6(2+
√3)*3+36=9(2−
√3).
Minimalne z jest więc 3
√2−√3, w przypadku trójkąta równoramiennego o bokach długości 3 przy
kącie 30 st.
13 wrz 21:25
Eta:
13 wrz 21:40
janusz: sory ze tak pozno, ale dzięki
20 wrz 17:34