matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zespolone
Nar:
Obliczyć i podać wynik w postaci kartezjańskiej:
√
6
+
√
2
√
6
−
√
2
(
+
i)
61
4
4
13 wrz 19:55
Mariusz:
π
π
(cos(
)+sin(
)i))
61
12
12
61π−48π
61π−48π
=(cos(
)+sin(
)i))
12
12
13π
13π
=cos(
)+sin(
)i)
12
12
π
π
=−cos(
)−sin(
)i)
2
12
√
6
+
√
2
√
6
−
√
2
=−
−
i
4
4
13 wrz 20:38
Nar:
nie wiem skąd i co się tu wzięło...
13 wrz 20:56
Mila:
Wzór de Moivre'a znasz?
14 wrz 17:07