Naszkicuj wykres funkcji i omów jej własności:
Bartuś: Naszkicuj wykres funkcji i omów jej własności:
y= 2|x|−3
13 wrz 19:33
Bartuś: proszę
13 wrz 19:53
Michał: 1) Najpierw rysujesz wykres funkcji f(x)=2x
2) Potem przesuwasz go o 3 jednostki w prawo i dostajesz g(x)=f(x−3)=2x−3
3) Na końcu robisz przekształcenie "moduł na argument" czyli h(x)=g(|x|)=2|x|−3 a więc to co
jest po prawej stronie osi Y zostawiasz w spokoju, dodatkowo odbijasz to symetrycznie względem
tej osi na lewą stronę. To co było po lewej stronie osi Y wcześniej zmazujesz.
13 wrz 19:55
Bartuś: dziękuję ogarnąłem już
13 wrz 20:04