zapis symbloczny
Mateusz: zapisz symbolicznie wzory
C− zbiór liczb całkowitych parzystych mniejszych od 10
C= {x:x∊C ∧ 2/x ∧ x<10}
mogę tak to zapisać czy muszę tak :
C= {x:x∊2k ∧ x∊C ∧ x<10}
13 wrz 19:13
Kacper:
Drugi zapis mnie się nie podoba.
13 wrz 19:19
Mateusz: drugi zapis podawała nam pani na lekcji

a chcę się dowiedzieć czy mogę to "swoim" sposobem
13 wrz 19:25
Mateusz:
13 wrz 19:32
Mateusz: A więc mogę za pomocą pierwszego zapisu zrobić zadanie?
13 wrz 19:47
Kacper:
Jak Pani chce tak bardzo formalnie pisać, to czym dla niej jest k?
13 wrz 19:51
Mateusz: nie powiedziała. napisała na tablicy jako przykład

ale czy ten drugi zapis jest poprawny i np. na maturze (wiem, że nie ma takich banalnych zadań

) uznaliby?
13 wrz 19:54
Mateusz: *ten pierwszy zapis
13 wrz 19:54
Mateusz:
13 wrz 20:08
Kacper:
Ja pierwszy chociaż rozumiem

Jak dla mnie ok.
13 wrz 20:10
zombi: Pani w swoim zapisie powinna dodać kwantyfikator, istnieje takie k∊C (w liceum oznacza zbiór
liczb całkowitych, póżniej liczby zespolone), że
x = 2k.
13 wrz 20:12