matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz zbiór wartości funkcji f:
Bartuś:
2
x
+ 4
Wyznacz zbiór wartości funkcji f: f(x)=
2
x
+ 1
Bardzo proszę o pomoc nie mogłem być na tej lekcji :C
13 wrz 19:12
Kacper:
np. tak
2
x
+4
=m
2
x
+1
t+4
=m
t+1
Badam dla jakiej wartości parametru m równanie ma rozwiązania (przy założeniu, że t>0). t+4=m(t+1) t(1−m)=m−4, m≠1
m−4
t=
1−m
m−4
t>0 ⇔
>0 ⇔m∊(1,4)
1−m
Ostatecznie Zw
f
=(1,4)
13 wrz 19:17
Bartuś:
Bardzo dziękuje
13 wrz 19:18
ICSP:
0 < 2
x
<
∞
1 < 2
x
+ 1 <
∞
1
0 <
< 1
2
x
+ 1
3
0 <
< 3
2
x
+ 1
3
1 <
+ 1 < 4
2
x
+ 1
2
x
+ 4
1 <
< 4
2
x
+ 1
1 < f(x) < 4
13 wrz 19:26