Przekształcenia geometryczne
Calineczka:): Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających układ nierówności:
y ≥ 12 x − 2
x ≥ − 2
y ≤ 0
b) Opisz za pomocą nierówności prostokąt o wierzchołkach (−1, −1), (4, −1), (4, 2), (−1, 2)
8 gru 09:37
Mateusz:

to co narysowałem opisze teraz warunkami
a y>= ax+b b y>ax+b c y<=ax+b jeszcze bedzie jeden przykład zaraz narysuje bo mi sie nie
zmiescił
8 gru 10:24
Mateusz:

d y<ax+b te niebieskie kółeczka oznaczają punkty przez które prosta przechodzi tu mi troche
zboczyły z prosej ale to nic czyli wniosek nasunie ci sie jeden ze gdy nierównosc ostra <,> to
do rozwiązania nalezy nie tylko półpłaszczyzna ale tez prosta a gdy nierównosc słaba <= ,>= to
rozwiązaniem jest półpłaszczyzna swoj przykład robisz tak rysujesz w układzie współrzędnych
proste o tych równaniach i cieniujesz je tak jak pokazałem ci pamiętając o tych warunkach tu
masz podobne przykłady
https://matematykaszkolna.pl/strona/1675.html z tym ze do prostych nie musisz robic tabelek mozesz obliczyc
miejsce zerowe i punkt na osi y tam masz x>=−2 to masz funkcje stałą to nie musisz nic
liczyc.
b) tu zaznaczasz te punkty w układzie i musisz napisac równania prostych w których zawierają
się wierzchołki tego prostokąta i opisac je odpowiednim układem nierównosci mysle ze poradzisz
sobie dalej z tym
8 gru 10:37
Olek: Zaznacz w układzie współrzednych zbior punktow, ktorych wspolrzedne spelniaja dany uklad
nierownosci:
x−y≤1
1/2x+2y≥1
y−1/2x−1≤0
8 lut 22:50