matematykaszkolna.pl
Przekształcenia geometryczne Calineczka:): Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających układ nierówności: y ≥ 12 x − 2 x ≥ − 2 y ≤ 0 b) Opisz za pomocą nierówności prostokąt o wierzchołkach (−1, −1), (4, −1), (4, 2), (−1, 2)
8 gru 09:37
Mateusz: rysunekto co narysowałem opisze teraz warunkami a y>= ax+b b y>ax+b c y<=ax+b jeszcze bedzie jeden przykład zaraz narysuje bo mi sie nie zmiescił
8 gru 10:24
Mateusz: rysunekd y<ax+b te niebieskie kółeczka oznaczają punkty przez które prosta przechodzi tu mi troche zboczyły z prosej ale to nic czyli wniosek nasunie ci sie jeden ze gdy nierównosc ostra <,> to do rozwiązania nalezy nie tylko półpłaszczyzna ale tez prosta a gdy nierównosc słaba <= ,>= to rozwiązaniem jest półpłaszczyzna swoj przykład robisz tak rysujesz w układzie współrzędnych proste o tych równaniach i cieniujesz je tak jak pokazałem ci pamiętając o tych warunkach tu masz podobne przykłady https://matematykaszkolna.pl/strona/1675.html z tym ze do prostych nie musisz robic tabelek mozesz obliczyc miejsce zerowe i punkt na osi y tam masz x>=−2 to masz funkcje stałą to nie musisz nic liczyc. b) tu zaznaczasz te punkty w układzie i musisz napisac równania prostych w których zawierają się wierzchołki tego prostokąta i opisac je odpowiednim układem nierównosci mysle ze poradzisz sobie dalej z tym
8 gru 10:37
Olek: Zaznacz w układzie współrzednych zbior punktow, ktorych wspolrzedne spelniaja dany uklad nierownosci: x−y≤1 1/2x+2y≥1 y−1/2x−1≤0
8 lut 22:50