Chłopiec bawiący się na terenie równinnym rzucił piłkę
hmmm: Chłopiec bawiący się na terenie równinnym rzucił piłkę . Wysokość lotu piłki wyraża się wzorem
h(s) = −5/128*s2 + 5/8*s +2 , gdzie h oznacza wysokość w metrach, zaś s – odległość
(wyrażoną w metrach) punktu od ziemi, nad którym znajduje się oddalona od chłopca piłka.
a.Na jakiej wysokości znajdowała się piłka w chwili wyrzucenia jej przez chłopca?
b.Jaką największą wysokość osiągnęła piłka?
c.W jakiej odległości od chłopca upadła piłka na ziemię? Wynik zaokrąglij z dokładnością do
setnych części metra. Odp. 18,73
13 wrz 17:58
daras: a) s= 0
c) h = 0 => 2 warunki , podstaw ten drugi
13 wrz 18:06
hmmm: wytłumaczy mi ktoś?
13 wrz 18:07
hmmm: dlaczego w a) s=0?
dlaczego c) h=0
13 wrz 18:07
daras: Pomyśl przez chwilę! Jezeli piłka znajdowała sie w chwili wyrzucenia, to jeszcze nie "zrobiła
żadnej drogi" czyli s = o
i jak spadła a teren był równinny=o tej samej wysokości n.pm. to h znowu jest = 0.
13 wrz 18:14
hmmm: wiesz co, staram się myśleć, ale po 100 zadań maturalnych czasami trochę ciężko pod koniec
dnia;
dzięki za wskazówke
13 wrz 18:20