Z kawałka drutu o długości 10 cm wykonano dwie ramki.
ualala: Z kawałka drutu o długości 10 cm wykonano dwie ramki: jedną w kształcie kwadratu, a drugą w
kształcie trójkąta równobocznego
a. Wiedząc, że suma pól ograniczonych przez te ramki wynosi (1 + √3 ) cm2 oblicz długości
boków kwadratu i trójkąta
b. Jak należy podzielić drut, aby suma pól ograniczonych przez te ramki była największa.
13 wrz 17:56
13 wrz 17:57
hmmm: Dzięki daras, ale liczę na jakąś pomoc tutaj, a nie opinie, które nie są mi potrzebne, tym
bardziej, że mnie nie znasz.
Jeśli wydaje Ci się, że wstawiłam tu zadanie nie robiąc i nie próbując go robić wcześniej to
się grubo mylisz!
13 wrz 18:00
daras: prosze cie bardzo ulala vel hmm, do twojego ostatniego problemu też podałem wskazówki
teraz je zastosuj i ...mam nadzieję, ze nie pojawisz się pod jeszcze innym nickiem
13 wrz 18:08
daras: a jeśli próbowałeś/−aś robić je wcześniej, to pokaż do czego doszedłeś/−as
13 wrz 18:10
hmmm: ulala vel hmmm?! − po prostu nie umiem się zdecydować, chce się pobawić nickami, zamiast robić
zadanka albo internet mi się po prostu bardzo wiesza!
jesli chodzi o to zadanie, ja robiłam tak:
w układzie równań:
a2+b2*√3/4=1+√3
4a+3b=10
gdzie a − bok kwadratu; b− bok trójk. równ.
13 wrz 18:15
hmmm: doszłam do delty, z której wyszło mi −192−1920*√3;
może gdzieś być pomyłka, ale nie mogę znaleźć błędu
13 wrz 18:18
Mila:
1) 4a+3b=10
4a
2+b
2√3=4+4
√3
Jedno rozwiązanie możesz odgadnąć: ( jeśli mają być boki wyrażone liczbami naturalnymi)
4*a
2+b
2*
√3=4*1+2
2*
√3
a=1 i b=2
4*1+3*2=10
Rozwiązując równanie może otrzymamy drugie rozwiązanie :
| | 100−60b+9b2 | | b2√3 | |
P(b)= |
| + |
| |
| | 16 | | 4 | |
| | 100−60b+9b2+4b2√3 | |
P(b)= |
| |
| | 16 | |
| | b2*(9+4√3)−60b+100 | |
P(b)= |
| |
| | 16 | |
Możemy znaleźć wartość najmniejszą:
| | 60 | | 30 | | 30*(9−4√3) | | 30*(9−4√3 | |
bw= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2*(9+4√3) | | 9+4√3 | | 81−16*3 | | 33 | |
a=..
Równanie:
Dalej po kolacji, posprawdzaj obliczenia, albo napisz odpowiedź, jeśli masz w podręczniku.
13 wrz 19:39
Mila:
Równanie:
| 100−60b+9b2 | |
| +U{b2√3{4}=1+√3 /*16 |
| 16 | |
100−60b+9b
2+4b
2√3=16+16
√3
(9+4
√3)*b
2−60b+84−16
√3=0
b=2 jest rozwiązaniem
Δ=3600−4*(9+4
√3)*(84−16
√3)=1344−768
Δ=192*(7−4
√3)=64*3*(2−
√3)
2
√Δ=8
√3*(2−
√3)=16
√3−24
| | 60−16√3+24 | | 42−8√2 | | 158−80√3 | |
b= |
| = |
| = |
| |
| | 2*(9+4√3) | | 9+4√3 | | 11 | |
lub
| | 60+16√3−24 | | 36+16√3 | | 4*(9+4√3) | |
b= |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 2*(9+4√3 | | 2*(9+4√3 | | 2*(9+4√3) | |
Oblicz a
13 wrz 20:42