Oblicz
Natalia: Wykaż że dla kazdej liczby rzeczywistej x wartości dodatnie przyjmuje wyrażenie:
(x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40 = (x
2 −4x +4)(x
2 −16x + 63) +40=
Codalej? Pomnożyć te dwa nawiasy przez siebie? Nie mam pomysłu
13 wrz 17:44
ICSP: wymnóż pierwszy nawias z czwartym oraz drugi z trzecim.
13 wrz 17:45
Natalia: I co to da?
13 wrz 19:23
ICSP: Teraz mądre wymnażanie, czyli potraktowanie wyrażenia: x2 − 10x jako jednego skłądnika.
13 wrz 19:29
Natalia: A co z tym 40?
13 wrz 19:31
ICSP: na razie zostawić
13 wrz 19:32
Natalia: Nie bardzo wiem co dalej mam postać (x2−10× +9)(x2 −10× +21) +40
13 wrz 19:41
ICSP: = (x2 − 10x)2 + 21(x2 − 10x) + 9(x2 − 10x) + 189 + 40 =
= (x2 − 10x)2 + 30(x2 − 10x) + 229 =
= (x2 − 10x)2 + 2 * 15 * (x2 − 10) + 152 + 4 = ...
13 wrz 19:44
Natalia: Skąd to się wzięło ?
14 wrz 17:20