Podzielność
michu: Liczba dwucyfrowa której zapis dziesiętny ma postać xy (y − cyfra jedności, x − cyfra
dziesiętna) nie dzieli się przez 3. Uzasadnij, że liczba x2+y2−xy+2 jest podzielna przez 3.
13 wrz 17:24
PW: x − cyfra dziesiątek.
Wskazówka:
x2+y2 − xy = (x+y)2 − 3xy
13 wrz 17:38
michu: x2+y2−xy+2=(x+y)2+3xy+2, gdzie (x+y)2 jest liczbą nieparzystą, a pomniejszona o
wielokortność 3 będzie podzielna przez 3?
13 wrz 18:03
michu: Mila, o ona nie jest być może w postaci 10x+y?
13 wrz 18:21
Mila:
Liczba dwucyfrowa jest tej postaci co napisałeś. Masz rację.
Chodziło mi o to, że to liczba dwucyfrowa , która nie dzieli się przez 3,
zatem suma jej cyfr nie dzieli się przez 3.
Suma cyfr (x+y) liczby dwucyfrowej niepodzielnej przez 3 jest postaci :
x+y=3k+1
lub
x+y=3k+2, k∊C
Zatem:
x2+y2−xy+2 =(x+y)2−3xy+2=
=(3k+1)2−3*xy+2=9k2+6k+1−3*xy+2=9k2+6k+3−3*x*y=3*(3k2+2k+1−xy) gdzie
(3k2+2k+1−xy)∊C
II przypadek sam rozwiąż.
13 wrz 21:56
michu: Dziękuję za odpowiedź
14 wrz 22:26
Mila:
Myślałam, że zrezygnowałeś z rozwiązania.

Dokończyłeś?
14 wrz 22:38
michal: Jak mogę rozwiązać taki układ równań:
X=cos(teta)*(a+d)
Y=cos(teta)*(a+d)
gdzie a jest stałą, a mamy wyznaczyć teta i d?
12 sty 20:19